ΚΟΠΡΟΦΑΓΙΑ΄Ιιιιουου ο σκύλος μου τρώει κακά!΄΄

Και μόνο η σκέψη ότι ένας σκύλος έχει καταναλώσει περιττώματα μας προκαλεί αηδία!

Χαλαρώστε!

Υπάρχει μια χρονική περίοδος στη ζωή του σκύλου όπου η κοπροφαγία μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία απολύτως αναμενόμενη λειτουργία. Περισσότερα από τα μισά σκυλιά προβαίνουν σ’ αυτήν την ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Πολλά σκυλιά θα φάνε τα κόπρανα τους, ή τα κόπρανα άλλων σκύλων και το μεγαλύτερο ποσοστό των σκύλων θα φάνε κόπρανα από γάτα, πρόβατο, αγελάδα, άλογο, αλλά και ανθρώπινα, τα οποία βρίσκουν ιδιαιτέρως ελκυστικά.

Τα θηλυκά καταναλώνουν συνειδητά τα περιττώματα των κουταβιών τους για να εξαφανίσουν την οσμή που θα μπορούσε να προσελκύσει τους θηρευτές και έτσι προστατεύουν τη φωλιά τους και τα ευάλωτα κουτάβια! Αυτή η λειτουργία απαντάται σε όλα σχεδόν τα άγρια ζώα. Πολλά θηρευτικά θηλαστικά θα φάνε τα κόπρανα της λείας τους , ή θα κυλιστούν σ’ αυτά, πριν την επίθεση.

Ο σκύλος μας όμως μπορεί εύκολα να κολλήσει ενδοπαράσιτα από την κατανάλωση κοπράνων και κάποιες φυλές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στα φάρμακα για την αποπαρασίτωση αλόγων, αγελάδων, αμνοεριφίων όπως ο Αυστραλιανός ποιμενικός, ή το Κόλεϊ , εξαιτίας μιας κληρονομικής γονιδιακής μετάλλαξης.

ΑΙΤΙΕΣ ΚΟΠΡΟΦΑΓΙΑΣ

Παθολογικά και οργανικά αίτια:

Έλλειψη ενζύμων.

Παγκρεατική ανεπάρκεια.

Ενδοπαράσιτα.

Εντερική δυσλειτουργία.

Το πάγκρεας εκκρίνει πεπτικά ένζυμα για την επεξεργασία της τροφής και τα περιττώματα των ζώων είναι πηγή πεπτικών ενζύμων για σκύλους με ανεπαρκή λειτουργία του παγκρέατος, (ελλιπής έκκριση ενζύμων) και αναπληρώνουν τα ένζυμα με την κατανάλωση κοπράνων.
Πάρα πολλοί σκύλοι θα επωφεληθούν από τα κόπρανα των αγελάδων, εριφιών, κουνελιών, τα οποία είναι πλούσιες πηγές πεπτικών ενζύμων και βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Kακής ποιότητας ξηράς τροφής και έλλειψη φρέσκιας οργανικής τροφής θα αναγκάσουν το σκύλο να αναζητήσει κόπρανα άλλων ζώων για να αναπληρώσει την δική του έλλειψη ενζύμων. Οι φτηνές ξηρές τροφές επίσης δεν περιέχουν συστατικά βιοδιαθέσιμα ( ‘’βιοδιαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών’’ είναι όρος που αναφέρεται στην αναλογία ενός θρεπτικού συστατικού που απορροφάται από τον οργανισμό για τις φυσιολογικές λειτουργίες του σώματος) και η τροφή περνά αχώνευτη στα κόπρανα, δίνοντας την αίσθηση στο σκύλο ότι μπορεί να την ανακυκλώσει.

Η σωστή διατροφή, καλές ζωικές πρωτεΐνες, καλά προβιοτικά και επιπλέον πεπτικά ένζυμα, και η εξέταση κοπράνων για να αποκλείσουμε την πιθανή παρουσία παράσιτων, μπορεί να περιορίσει , ή και να εξαφανίσει συμπτώματα κοπροφαγίας!

Συμπεριφορικά αίτια κοπροφαγίας:

Στρες (ανησυχία) , ελλιπής εκτόνωση, τιμωρία από τον κηδεμόνα γιατί ο σκύλος λέρωσε μέσα στο σπίτι, άτακτο ωράριο σίτισης, ελλιπής σίτιση, μίμηση και περιέργεια, είναι οι πιο σημαντικές αιτίες κοπροφαγίας!
Οι σκύλοι που είναι έγκλειστοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, κυρίως σε καταφύγια ή κλουβιά, παρουσιάζουν συχνά κοπροφαγία λόγω ανησυχίας, ή ελλιπούς εκτόνωσης.
Έρευνες σε σκύλους που τιμωρήθηκαν από τους κηδεμόνες τους επειδή λέρωναν μέσα στο σπίτι, έδειξαν τον συνειρμό στο μυαλό του σκύλου, ότι η λειτουργία της αφόδευσης είναι κάτι κακό και έτρωγαν τα κόπρανά τους για να εξαφανίσουν τα αποδεικτικά στοιχεία. Άλλος ένας λόγος για να μην μαλώνουμε ΠΟΤΕ το σκύλο μας!
Επιστημονικές έρευνες έδειξαν πως στην άγρια φύση, ζώα όπως λύκοι, αλεπούδες, τσακάλια, αλλά και στα αδέσποτα σκυλιά, όταν δεν υπάρχουν πηγές σίτισης, ξεκινά η κοπροφαγία. Αυτό εξηγεί, γιατί η κοπροφαγία συναντάται συχνότερα σε κουτάβια από puppy mills και κακά εκτροφεία.
Κουτάβια που απογαλακτίστηκαν πολύ νωρίς, που αναγκάστηκαν να διεκδικήσουν από άλλα κουτάβια την μικρή ποσότητα τροφής σε κοινό μπολ, ή που κλείστηκαν νωρίς σε μικρό κλουβί έχουν περισσότερες πιθανότητες να προβούν σε κοπροφαγία και είναι σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπιστεί!
Η μίμηση είναι άλλη μία αιτία κοπροφαγίας. Ένας νέος σε ηλικία σκύλος μπορεί να διδαχτεί την κοπροφαγία από έναν μεγαλύτερο σε ηλικία. Και βέβαια η περιέργεια ενός κουταβιού να εξερευνήσει το περιβάλλον και να δοκιμάσει τα πάντα, μπορεί να το οδηγήσει στην κατανάλωση κοπράνων.

Τι κάνουμε για να μειώσουμε ή και να εξαλείψουμε την ανεπιθύμητη συμπεριφορά της κοπροφαγίας:
Απομακρύνουμε αμέσως μετά την αφόδευση τα περιττώματα του σκύλου, χωρίς να τον κάνουμε να νιώσει άσχημα για την φυσιολογική αυτή λειτουργία!
Υψηλή ποιότητα τροφής, με προβιοτικά και ενζυμα, για την διατροφή του σκύλου και αυστηρό ωράριο ταΐσματος. Έτσι ρυθμίζεται και η αφόδευση!
Εκτονώνουμε το σκύλο με βόλτες και παιχνίδι, όσο περισσότερο μπορούμε. Ο σκύλος που εκτονώνει την ενέργειά του είναι ένας χαρούμενος σκύλος, δεν βαριέται και δεν αναπτύσσει εύκολα κακές συνήθειες και ανεπιθύμητες συμπεριφορές!
Η πόρτα του μπάνιου στο σπίτι μας είναι πάντα κλειστή και ο σκύλος δεν έχει πρόσβαση στο χρησιμοποιημένο χαρτί τουαλέτας!
Αν έχουμε γάτα μέσα στο σπίτι, τοποθετούμε τη σκάφη με την άμμο εκεί που δεν μπορεί να φτάσει ο σκύλος!
Αν η κοπροφαγική συμπεριφορά του σκύλου δεν βελτιώνεται ή επιδεινώνεται θα πρέπει πρωτίστως να επισκεφτούμε τον κτηνίατρο μας για να αποκλείσουμε οποιοδήποτε παθολογικό αίτιο και στην συνέχεια να καταφύγουμε σε ειδικό συμπεριφοράς.

Πηγές:
– Coprophagia: Food for thought – D. McKeown, A. Luescher, M. Machum (The Canadian Veterinary Journal)
– An Apparent Role of Dogs in the Transmission of Toxoplasma gondii: The Probable Importance of Xenosmophilia – J. K. Frenkel, B. B. Parker (Annals of the New York Academy of Sciences)
– Coprophagia in Dogs – Debra Horwitz, Gary Landsberg (VCA Pet Health Information)
– Comparative evaluation of net digestive and absorptive efficiency in dogs and cats fed a variety of contrasting diet types – P. T. Kendall, D. W. Holme, P. M. Smith (Journal of Small Animal Practice)
– The Dog Poop Diet: A Safe, Natural Coprophagia Solution – Vernon Lee (e-book)
– Help! My Dog Eats Poop – Lisa Giroux (K9 Station)
– Help! My Dog Eats Poop – Mary Burch (Canine Good Citizen)
– Washington State University/College of Veterinary Medicine (Veterinary Clinical Pharmacology Lab)
– Nutritional Research in the Polar Regions – H. E. Lewis (Nutrition Reviews)
– My Dog Eats Poop – How to Stop Him Fast – Emy D. Atijera (in Healthy Pets Make People Happy)
– Why Does My Dog Eat Poop– Dr. Karen Becker (in Life With Dogs – Food For Thought)
– My Dog Eats Poop – Zack Philbin (Unleash Magazine

Ετικέτες:

Πείτε ελεύθερα την γνώμη σας...