Λαιμαργία και φύλαξη πόρων (επιθετικότητα στο φαγητό)
Γράφει η Ωραιοζήλη Καραγιαννίδου
Η λαιμαργία στο μυαλό του σκύλου μεταφράζεται ‘’ όσο πιο γρήγορα φάω, τόσο περισσότερο θα φάω’’ άσχετα αν η ποσότητα είναι συγκεκριμένη.
Οι αιτίες είναι τρεις.
1η Αδέσποτα. Δεν βρίσκουν πάντα φαγητό και έτσι όταν βρούν κάτι πρέπει να το φάνε γρήγορα για να μην το φάει άλλος.
2η Σκυλιά εκτροφείου ή γέννα από σπίτι. Μετά τον απογαλακτισμό 28-30 ημερών όταν ξεκινούν να ταΐζουν την τοκετοομάδα βάζουν σε ένα μεγάλο τύπου ταψί και τρώνε όλα τα κουτάβια μαζί. Δεν έχει σχέση ο αριθμός 5, 6 και 2 αν είναι υπάρχει ανταγωνισμός και μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει μια μορφή ‘’επιθετικότητας’’ όταν πλησιάζουν οι μουσούδες τους, ‘’εγώ θα φάω περισσότερο’’. Ένα κουτάβι με υψηλό ταμπεραμέντο μπορεί να κάνει bulling στα υπόλοιπα ή σε ένα δύο, στα πιο αδύναμα σε χαρακτήρα και αυτό επηρεάζει την μετέπειτα συμπεριφορά.
Κανονικά ο εκτροφέας πρέπει να έχει τόσα μπολάκια όσα και κουτάβια και παρουσία του να κατευθύνει το κάθε κουτάβι στο μπολ του. Επίσης αν κάποιο κουτάβι νιώθει δυνατό και πάει να φάει των άλλων , αλλά στο δικό του δεν επιτρέπει να πλησιάσει κανένα και θα φάει μετά και το δικό του, ο εκτροφέας πρέπει να επεμβαίνει.
3η Γονιδιακή.Σε συγκεκριμένες φυλές (Λαμπραντόρ, γκόλντεν – λιγότερο στα κόκκερ ) η λαιμαργία είναι γονιδιακή, υπάρχει κληρονομική προδιάθεση.
Όποια και αν είναι η αιτία το πιο δύσκολο σε διόρθωση είναι στα αδέσποτα γιατί είναι τρόπος επιβίωσης, και μπορεί να εξελιχθεί σε επιθετική συμπεριφορά ή λαιμαργία. ‘’Μη μου το πάρεις’’.
Αλλά… για όλα υπάρχει λύση!
Βιβλιογραφία: The Behaviour of Domestic Animals, Ben Hart, W.H Freeman &Co, New York. Nutrition and Behaviour in Dogs and Cats, Ron Anderson. Manual of Canine Behaviour, Valerie O’Farrell. British Small Animal Veterinary Association. The Perfect Puppy, W. H Freeeman
Ακολουθήστε την σελίδα της στο Facebook
[efb_likebox fanpage_url=”consultingdogbehavior” box_width=”350″ box_height=”” locale=”el_GR” responsive=”1″ show_faces=”1″ show_stream=”0″ hide_cover=”0″ small_header=”0″ hide_cta=”0″ animate_effect=”fadeIn” ]