Θερμορύθμιση στο σκύλο


Θερμορύθμιση σκύλου

Πώς η συμπεριφορά, η ανατομία και η φυσιολογία βοηθούν το σκύλο να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος.

Γράφει η Ωραιοζήλη Καραγιαννίδου

Η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος είναι μία από τις μυριάδες αλληλένδετες λειτουργίες, που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της ομοιόστασης (η ικανότητα του οργανισμού να διατηρεί τις συνθήκες του εσωτερικού του περιβάλλοντος ,θερμοκρασία, συγκεντρώσεις διαφόρων συστατικών κτλ. παρά τις εξωτερικές μεταβολές) και οι οποίες ελέγχονται κυρίως μέσω του υποθάλαμου στον εγκέφαλο.

Εκτελεστικά όργανα είναι:

Στην επιφάνεια του δέρματος: • Αιμοφόρα αγγεία • Ιδρωτοποιοί Αδένες • Τρίχες
Στο σώμα: • Μύες
Στη ζέστη , οι ιδρωτοποιοί αδένες λειτουργούν με έκκριση και εξάτμιση ιδρώτα και ψύχεται η επιφάνεια του δέρματος, τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται, (περισσότερο αίμα στο δέρμα) και οι τρίχες κοντά στο δέρμα διευκολύνουν την απαγωγή θερμότητας. Αποτέλεσμα, ψύχεται το αίμα και κατ’ επέκταση όλο το σώμα.

Στρατηγικές συμπεριφοράς

Ο σκύλος θα αναζητήσει σκιερό μέρος, θα σκάψει το χώμα για να ξαπλώσει, θα βυθίσει τις πατούσες του σε νερά ή λάσπες, θα κοιμάται τις πιο θερμές ώρες (ανενεργός), κλπ.
Καθώς ο σκύλος δεν έχει ιδρωτοποιούς αδένες στο σώμα του, παρά μόνο στις πατούσες , αναπνέει γρήγορα και ρηχά με το στόμα του ανοιχτό για να αυξήσει την εξάτμιση υγρών από τις επιφάνειες του στόματος και της μύτης.
Οι σκύλοι με διπλό μανδύα, θα αποβάλλουν το μεγαλύτερο μέρος του υποστρώματος για να επιτρέψουν τον αέρα να κυκλοφορεί γύρω από το δέρμα και θα μείνουν με τον εξωτερικό μανδύα (καλοκαιρινή ενδυμασία), ο οποίος τους προστατεύει από τον ήλιο και τα έντομα. Στην άγρια φύση έχουν την επιλογή για φυσικό βούρτσισμα τρίβοντας το σώμα τους σε κορμούς δέντρων, βράχια, χώμα κλπ.

Πως να δροσίσετε το σκύλο σας

Για τους σκύλους που ζουν μαζί μας, μπορούμε να τους βοηθήσουμε με καλό καθημερινό βούρτσισμα, να απαλλαγούν από το χνουδωτό υπόστρωμα.
Μην ξυρίζετε ή κουρεύετε τον εξωτερικό μανδύα, ( φυσικό σύστημα ψύξης) μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία, υπερθέρμανση και άλλους σοβαρούς κινδύνους, όπως εγκαύματα από τον ήλιο, καρκίνο του δέρματος, λεϊσμανίαση, ερλίχια, διροφιλαρίωση από τσιμπίματα εντόμων.
Φροντίστε ο σκύλος σας να έχει πάντα πρόσβαση σε σκιερό μέρος, αεριζόμενο και άφθονο νερό (ενυδάτωση).
Αποφύγετε τις βόλτες στην καυτή άσφαλτο ή άμμο. Εκτός από την υπερθέρμανση, υπάρχει και ο κίνδυνος εγκαύματος στις πατούσες.
Μην αφήνετε το σκύλο στο αυτοκίνητο ( ακόμη και με μισάνοιχτα παράθυρα, σκιά) σε ακραίες θερμοκρασίες, ούτε για 5 λεπτά.
Αφήστε το σκύλο στο σπίτι τις μεσημεριανές ώρες και ακόμη κι αν έχει πέσει ο ήλιος στη βόλτα καλό είναι να περπατά ο σκύλος σε γρασίδι ή χώμα, καθώς η άσφαλτος κρατά υψηλές θερμοκρασίες για αρκετή ώρα μετά τη δύση του ηλίου.
Καλό και χαρούμενο καλοκαίρι!
Βιβλιογραφία
Central neural pathways for thermoregulation
Shaun F. Morrison1 and Kazuhiro Nakamura2
Ετικέτες:

Πείτε ελεύθερα την γνώμη σας...