Είναι πάντα χαρούμενος και φιλικός ο σκύλος που κουνάει την ουρά του;



Ίσως η πιο συνηθισμένη παρερμηνεία των σκύλων είναι ο μύθος ότι ένα σκυλί που κουνάει την ουρά του είναι ευτυχισμένο και φιλικό. Ενώ μερικές  κινήσεις  συνδέονται πράγματι με την ευτυχία , άλλες μπορεί να σημαίνουν φόβο , ανασφάλεια, κοινωνική πρόκληση ή ακόμα και προειδοποίηση ότι εάν πλησιάσετε, ο σκύλος  μπορεί και να δαγκώσει.

Το κούνημα της  ουράς  του σκύλου ,εξυπηρετεί τις ίδιες λειτουργίες επικοινωνίας με ένα ανθρώπινο χαμόγελο, έναν ευγενικό χαιρετισμό ή ένα νεύμα αναγνώρισης. Τα χαμόγελα είναι κοινωνικά σήματα  επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων! Έτσι και ο σκύλος θα δώσει σήματα επικοινωνίας, μόνο όταν υπάρχουν γύρω του άλλα ζωντανά πλάσματα, άνθρωπος, γάτα, άλλος σκύλος κλπ.  Τα μάτια των σκύλων είναι πολύ πιο ευαίσθητα στην κίνηση από ό, τι σε λεπτομέρειες ή χρώματα, οπότε μια κινούμενη ουρά είναι πολύ ορατή σε άλλα σκυλιά.

Όπως και κάθε άλλη γλώσσα, οι ουρές  έχουν ένα λεξιλόγιο και μια γραμματική που πρέπει να γίνει κατανοητή. Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν σε δύο μεγάλες πηγές πληροφοριών, δηλαδή στον τρόπο κίνησης της ουράς και στη θέση της. Ωστόσο, νέα δεδομένα προσθέτουν μια τρίτη σημαντική διάσταση στην κατανόηση της γλώσσας της σκύλου.

Η θέση της ουράς, και συγκεκριμένα το ύψος στο οποίο κρατείται, μπορεί να θεωρηθεί ως ένα είδος συναισθηματικού μέτρου. Ένα μεσαίο ύψος υποδεικνύει ότι ο σκύλος χαλαρώνει. Εάν η ουρά κρατιέται οριζόντια, ο σκύλος είναι προσεκτικός και σε εγρήγορση. Καθώς η θέση της ουράς κινείται πιο μακριά, είναι ένα σημάδι ότι το σκυλί γίνεται όλο και πιο απειλητικό, με μια κάθετη ουρά να είναι ένα σαφώς κυρίαρχο σήμα: «Εγώ κάνω κουμάντο  εδώ» ή μια προειδοποίηση: «Ή φεύγεις  ή θα υποστείς  τις συνέπειες. “

Όσο η ουρά πέφτει κάτω, είναι σημάδι ότι ο σκύλος γίνεται πιο υποτακτικός, ανησυχεί ή αισθάνεται άσχημα. Η ακραία έκφραση είναι η ουρά  ‘’κάτω από τα σκέλια’’, έντονο  σημάδι φόβου: “Παρακαλώ μη μου κάνεις κακό”.

Ακριβώς όπως υπάρχουν διαφορετικές διάλεκτοι σε μια ανθρώπινη γλώσσα,  υπάρχουν επίσης διάλεκτοι στη γλώσσα  της ουράς  των σκύλων.. Διαφορετικές φυλές φέρουν τις ουρές τους σε διαφορετικά ύψη, από τη φυσική σχεδόν κατακόρυφη θέση που είναι κοινή για τα Beagles και Terriers,  στις χαμηλές  ουρές των   Greyhounds  και  Whippets. Οι  θέσεις θα πρέπει να διαβάζονται σε σχέση με τη μέση θέση όπου ο κάθε σκύλος κρατά κανονικά την ουρά του.

Η ταχύτητα της κίνησης  δείχνει πόσο ενθουσιασμένος είναι ένας σκύλος και  το πλάτος της κίνησης  αποκαλύπτει εάν η συναισθηματική κατάσταση του σκύλου είναι θετική ή αρνητική, ανεξάρτητα από το επίπεδο ενθουσιασμού.

Υπάρχουν πολλοί συνδυασμοί!

  • Ένα ελαφρύ κούνημα μικρού πλάτους, συνήθως παρατηρείται κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών «Γεια σας», ή «Είμαι εδώ».
  • Μια ευρεία κίνηση είναι φιλική: “Δεν σας προκαλώ ή δεν σας απειλώ.” Αυτό μπορεί επίσης να σημαίνει: “Είμαι ευχαριστημένος, ειδικά αν η ουρά παρασύρει μαζί και τους γοφούς.
  • Μια αργή περιστροφή της ουράς , ημικύκλιο, είναι λιγότερο κοινωνικό σημάδι. Είναι σημάδι ανασφάλειας.
  • Μικρές κινήσεις υψηλής ταχύτητας που δίνουν την εντύπωση της δονούμενης ουράς είναι ενδείξεις ότι ο σκύλος πρόκειται να κάνει κάτι, συνήθως τρέχει ή αγωνίζεται. Εάν η ουρά κρατιέται ψηλά ενώ δονείται, είναι πιθανότατα μια ενεργή απειλή.

Οι επιστήμονες πρόσφατα ανακάλυψαν άλλο ένα χαρακτηριστικό της γλώσσας του σκύλου με την ουρά. Όταν τα σκυλιά αισθάνονται  θετικά για κάτι ή για κάποιον, οι ουρές τους πλησιάζουν  περισσότερο στη δεξιά πλευρά των οπίσθιων άκρων τους και όταν έχουν αρνητικά συναισθήματα, η ουρά τους τείνει  προς τα αριστερά.

Ο Giorgio Vallortigara, ένας νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Τεργέστης στην Ιταλία, και δύο κτηνίατροι, Angelo Quaranta και Marcello Siniscalchi, στο Πανεπιστήμιο του Μπάρι, δημοσίευσαν ένα έγγραφο που περιγράφει αυτό το φαινόμενο στο περιοδικό Current Biology. Οι ερευνητές στρατολόγησαν 30 κατοικίδια ζώα , από διαφορετικές φυλές και τα τοποθέτησαν σε ένα κλουβί εξοπλισμένο με κάμερες που παρακολούθησαν επακριβώς τις γωνίες των ουρών τους. Τότε εμφανίστηκαν τέσσερα ερεθίσματα στο μπροστινό μέρος του κλουβιού: ο ιδιοκτήτης τους, ένας άγνωστος άνθρωπος, μια γάτα και ένα άγνωστο, επιθετικό  σκυλί.

Όταν τα σκυλιά έβλεπαν τους ιδιοκτήτες τους, οι ουρές τους κινήθηκαν   δυνατά  προς τη δεξιά πλευρά του σώματός τους, στον  άγνωστο άνθρωπο κινήθηκαν  μέτρια προς τα δεξιά, κοιτάζοντας τη γάτα, οι ουρές των σκύλων  χαμήλωσαν  και κινήθηκαν πάλι λίγο πιο δεξιά, αλλά πιο αργά και με συγκρατημένες κινήσεις, αλλά  στη θέα ενός επιθετικού, άγνωστου σκύλου ουρές τους  κινήθηκαν  με προκατάληψη στην αριστερή πλευρά του σώματός τους.

Έρευνες έχουν δείξει ότι σε πολλά ζώα, συμπεριλαμβανομένων των πουλιών, των βατράχων, των πιθήκων και των ανθρώπων, ο αριστερός εγκέφαλος ειδικεύεται στις συμπεριφορές που περιλαμβάνουν αυτό που οι επιστήμονες καλούν προσέγγιση και γαλήνη. Στον άνθρωπο, αυτό σημαίνει ότι ο αριστερός εγκέφαλος συνδέεται με θετικά συναισθήματα, όπως αγάπη , αίσθηση προσκόλλησης , αίσθημα ασφάλειας και ηρεμίας. Επίσης σχετίζεται με φυσιολογικούς δείκτες, όπως έναν αργό καρδιακό ρυθμό. Αντιστοιχίστε αυτό στον δεξιό εγκέφαλο που ειδικεύεται στις συμπεριφορές που περιλαμβάνουν την απόσυρση και την κατανάλωση ενέργειας. Στους ανθρώπους, αυτές οι συμπεριφορές, όπως η φυγή, συνδέονται με συναισθήματα όπως ο φόβος και η κατάθλιψη. Τα φυσιολογικά σήματα περιλαμβάνουν έναν γρήγορο καρδιακό ρυθμό και τον τερματισμό λειτουργίας του πεπτικού συστήματος.

 

Δεδομένου ότι ο αριστερός εγκέφαλος ελέγχει τη δεξιά πλευρά του σώματος και ο δεξιός εγκέφαλος ελέγχει την αριστερή πλευρά του σώματος, η δραστηριότητα στο ένα μισό του εγκεφάλου εμφανίζεται ως κίνηση στην αντίθετη πλευρά του σώματος. Για παράδειγμα, οι νεοσσοί προτιμούν να χρησιμοποιούν το αριστερό τους μάτι για να αναζητήσουν τρόφιμα (συμπεριφορά προσέγγισης) και το δεξί μάτι για να παρακολουθούν τις κινήσεις των αρπακτικών (αποφυγή). Στους ανθρώπους, οι μύες στη δεξιά πλευρά του προσώπου τείνουν να αντανακλούν την ευτυχία (αριστερός εγκέφαλος) ενώ οι μύες στην αριστερή πλευρά του προσώπου αντανακλούν τη δυστυχία (δεξιός εγκέφαλος). Τώρα λοιπόν μπορούμε να προσθέσουμε σε αυτό: ότι τα θετικά συναισθήματα τραβούν την ουρά ενός σκύλου προς τα δεξιά και αρνητικά συναισθήματα το τραβούν προς τα αριστερά.

Δυστυχώς, αν η ουρά του σκύλου σας είναι ακρωτηριασμένη ,  μειώνεται  σημαντικά την ικανότητά σας να εντοπίζετε αυτό το σήμα και να κατανοήσετε  αυτό που αισθάνεται ο σκύλος σας τη δεδομένη  στιγμή.

Πηγή: Stanley Coren Ph.D. FRSC. Καθηγητής ψυχολογίας στο University of British Columbia

 

Ετικέτες:

1 thought on “Είναι πάντα χαρούμενος και φιλικός ο σκύλος που κουνάει την ουρά του;”

Πείτε ελεύθερα την γνώμη σας...