Γιατί γαβγίζει ο σκύλος μου;Ο σκύλος επικοινωνεί με 10 διαφορετικούς ήχους, που κυμαίνονται από το γρύλισμα, έως το ουρλιαχτό.

Αιτίες:
Έμφυτη συμπεριφορά.
Ο σκύλος γαβγίζει λόγο εσωτερικών παραγόντων, επανένταξη στην κοινωνική ομάδα και αναζήτηση συντρόφων, και εξωτερικών παραγόντων που μπορεί να σχετίζεται με διάφορα διεγερτικά, όπως η τροφή (λεία), το παιχνίδι, η επιστροφή μας στο σπίτι (ομάδα), η εισβολή (απειλή).

Εκμάθηση.
Ο σκύλος έχει μάθει, ότι κάθε φορά που γαβγίζει, ανταμείβεται.
Πιθανές ανταμοιβές:
α) ο σκύλος γαβγίζει στους περαστικούς και αυτοί … φεύγουν.
β) αποσπά την προσοχή μας.Μην προσπαθείτε να αποτρέψετε το σκύλο σας να γαβγίζει, φωνάζοντας του. Τα περισσότερα σκυλιά εκλαμβάνουν τις φωνές μας ως επίσης γάβγισμα και μπορεί να ενισχύσουμε τις προσπάθειές τους. Ακόμη και με ένα ”σκάσε”, η προσοχή μας στρέφετε στο σκύλο και ο σκύλος μας μπορεί να μάθει να γαβγίζει για να πάρει απάντηση.
γ) επιστροφή στην ομάδα (σπίτι).
Μερικά σκυλιά γαβγίζουν για να καλέσουν τον ιδιοκτήτη τους να ξαναγυρίσει στο σπίτι και αν γαβγίζουν και στην επιστροφή του, τότε ο σκύλος μαθαίνει πόσο αποτελεσματική είναι αυτή η συμπεριφορά και την επόμενη φορά το γάβγισμα είναι πιο αποφασιστικό.
δ) ενδορφίνες. Νευροδιαβιβαστές όπως η ντοπαμίνη και οι βήτα ενδορφίνες εμπλέκονται στην ανάπτυξη ανθεκτικών συμπεριφορών , συμπεριλαμβανομένου και του στερεοτυπικού γαβγίσματος. Το στερεοτυπικό γάβγισμα είναι επαναλαμβανόμενο, αμετάβλητο και προφανώς μη λειτουργικό και είναι ο δυσκολότερος τύπος γαβγίσματος σε διόρθωση, γιατί είναι αυτοπροωθούμενη συμπεριφορά και η ανταμοιβή είναι το ίδιο το γάβγισμα.

Λύση
Κατανοώντας ότι ο σκύλος γαβγίζει για πολλούς διαφορετικούς λόγους όπως η ανησυχία, ο ενθουσιασμός, το στερεοτυπικό γάβγισμα, η απάντηση, η συνομιλία με άλλα σκυλιά, η ανία, η εδαφική άμυνα κλπ., η λύση για το γάβγισμα διαφέρει από σκύλο σε σκύλο. Η λήψη του ιστορικού εντοπίζει την πιο πιθανή αιτία του γαβγίσματος και η θεραπεία σχεδιάζεται για να καλύψει τις αναγκαίες συμπεριφορές του σκύλου που γαβγίζει και μπορεί να στερείται την άσκηση, την συντροφιά, την διέγερση κλπ.

Βιβλιογραφία
Ethology of Barking – Why Do Dogs Bark?
Dr Paul McGreevy, Senior Lecturer in Animal Behaviour, University of Sydney

Old Tricks, New Dogs:
Ethology and Interactive
Creatures
Bruce M. Blumberg, MIT Media Lab

Ετικέτες: ,

Πείτε ελεύθερα την γνώμη σας...