Κυριαρχία, Αρχηγία , Alpha wolf και Alpha Dog!



Μύθος , ή αλήθεια;

Πολλοί ιδιοκτήτες και εκπαιδευτές, όταν μιλούν  για προβληματικές συμπεριφορές και «υπακοή», καταλήγουν στο θέμα  κυριαρχίας και μάλιστα χαρακτηρίζουν κάποια υποείδη ως «κυριαρχικές φυλές»!

Ο πρώτος που μίλησε για διαφορά μεταξύ κυριαρχικού και υποτακτικού σκύλου ήταν ο βραβευμένος με  Νόμπελ αιθολόγος και συμπεριφοριστής ζώων  Konrad Lorenz στο βιβλίο του , ‘’King Solomon΄s Ring’’ το 1949 και βασίστηκε στην παρατήρηση των δικών του σκύλων και επηρεάστηκε από την φιλοσοφία  εκπαίδευσης των σκύλων υπηρεσίας του Γερμανικού στρατού ( πνίχτες , μαστίγιο , ακινητοποίηση του σώματος του σκύλου στο πάτωμα, σβέρκωμα  κλπ), η οποία υποστήριζε ότι «ελλείψει καταναγκασμού, ούτε η ανθρώπινη εκπαίδευση , ούτε η εκπαίδευση του σκύλου είναι εφικτή»!

Ο  David L. Mech , ένας από τους πρώτους που μελέτησε την συμπεριφορά των λύκων και επηρεασμένος από τον Lorenz,  το 1970 υποστήριξε επίσης την κυριαρχία Alpha wolf ,ο οποίος διατηρεί την ηγεσία του με την βία και τον εκφοβισμό. Αυτή η θεωρεία  πέρασε  και στο σκύλο καθώς επικρατούσε η λανθασμένη άποψη ότι ο σκύλος κατάγεται από τον λύκο. Αργότερα η επιστήμη κατέρριψε και τις δύο αυτές υποθέσεις!

Ο σκύλος και ο λύκος είναι διαφορετικά είδη και έχουν κοινό πρόγονο! Ο σκύλος είναι ζώο της ομάδας , ενώ ο λύκος ζώο αγελαίο!

Οι μελέτες για κυριαρχία των λύκων  επίσης κρίθηκαν  αβάσιμες γιατί στηρίζονται σε αφύσικες κοινωνικές ομάδες, δηλ σε αιχμαλωσία λύκων από διαφορετικές αγέλες, ενώ οι μελέτες σε  φυσικές αγέλες λύκων (δομή οικογένειας- τα ώριμα άτομα θα φύγουν για να δημιουργήσουν την δική τους αγέλη), δεν υπάρχουν συνήθως ανταγωνιστικές και επιθετικές συμπεριφορές, παρά μόνο αν τα ενήλικα άτομα παραμείνουν για πολλά χρόνια στην ίδια αγέλη , κάτι που συμβαίνει στην αιχμαλωσία!  Ο  David L. Mech  40 χρόνια μετά, αναθεώρησε και  παραδέχεται ότι η ταμπέλα «κυριαρχία» είναι λάθος!

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, τα επιθετικά σκυλιά δεν προσπαθούν να διεκδικήσουν την κυριαρχία τους στο σκύλο, ή στον  άνθρωπο  τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από ακαδημαϊκούς στο Τμήμα Κλινικών Κτηνιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ στο Journal of Veterinary Behavior: Clinical Applications and Research

Νέες μελέτες  δείχνουν πώς η συμπεριφορά των σκύλων έχει παρεξηγηθεί εδώ και γενιές και στην πραγματικότητα η χρήση λανθασμένων ιδεών για τη συμπεριφορά και την εκπαίδευση των σκύλων είναι πιθανό να εντείνει  παρά να θεραπεύσει ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Τα ευρήματα αμφισβητούν πολλές από τις «κυριαρχικές» ερμηνείες της συμπεριφοράς και των τεχνικών εκπαίδευσης που προτείνονται από πολλούς δυστυχώς  εκπαιδευτές σκύλων.

Η Dr Rachel Casey, Ανώτερη Λέκτορας στην Συμπεριφορά και Ευημερία των Ζώων στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, δήλωσε: «Η γενική υπόθεση ότι κάθε σκύλος υποκινείται από κάποια έμφυτη επιθυμία να ελέγχει ανθρώπους και άλλα σκυλιά είναι ειλικρινά γελοία. Υποτιμά εξαιρετικά τις πολύπλοκες επικοινωνιακές και μαθησιακές ικανότητες των σκύλων. Οδηγεί επίσης στη χρήση τεχνικών εξαναγκαστικής εκπαίδευσης, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την ευημερία και προκαλούν στην πραγματικότητα προβληματικές συμπεριφορές».

Δυστυχώς, πολλές τεχνικές που χρησιμοποιούνται για να διδάξουν σε έναν σκύλο ότι ο ιδιοκτήτης του είναι ο αρχηγός της αγέλης, είναι αντιπαραγωγικές, και ή θα έχουμε ένα σκύλο φοβισμένο που θα έχει καταστείλει όλες τις φυσικές του συμπεριφορές , ή  έναν σκύλο  επιθετικό και επικίνδυνο!

Και το λάθος δεν βαραίνει τους ιδιοκτήτες, αλλά τους μη εξειδικευμένους «εκπαιδευτές –συμπεριφοριστές» που προτείνουν τέτοιες τεχνικές!

Ο σκύλος δεν είναι ένα εγωιστικό πλάσμα που θέλει να επιβάλετε! Δυστυχώς αυτό είναι ανθρώπινο ιδίωμα!

Ο σκύλος έχει την σοφία να αγαπάει μόνο!

 

 

 

Βιβλιογραφία

ABBY GRACE DRAKE, MICHAEL COQUERELLE & GUILLAUME COLOMBEAU (2015) 3D morphometric analysis of fossil canid skulls contradicts the suggested domestication of dogs durin the late Paleolithic. Scintific Reports 5, Article number 8299

BOITANI L & CIUCCI P. (1995). Comparative social ecology of feral dogs and wolves. Ethology Ecology & Evolution 7: 49-72

ZSÓWA VIRÁNYI · MÁRTA GÁCSI · ENIKÖ KUBINYI · JÓZSEF TOPÁL · BEATRIX BELÉNYI · DOROTTYA UJFALUSSY · ÁDÁM MIKLÓSI (2008), Comprehension of human pointing gestures in young human-reared wolves (Canis lupus) and dogs (Canis familiaris). ORIGINAL PAPER, 9 January, Anim Cogn 11: 373-387

sciencedaily.com/releases/2009/05/090521112711.htm

JANICE KOLER-MATZNICK, PERIKLIS KOSMOPOULOS (2006) Επανεξέταση της καταγωγής του σκύλου( Review of the dogs origin), www.cynopedia.com/gr/f1h_epanexetasi_katagogis_skilou.html

Πείτε ελεύθερα την γνώμη σας...